Köszöntő

Kedves látogatóink!

A Bükk hegységhez tartozó, a „homlokát ráncoló” Bélkő hegy lábánál, lélegzetelállítóan szép természeti környezetben áll az 1232-ben alapított Bélapátfalvai Ciszterci Apátság, amely Magyarország egyetlen épségben megmaradt középkori ciszterci apátsági temploma.

Évről évre látogatók ezrei érkeznek hozzánk, és keresik fel a völgybe harmonikusan belesimuló templomot – osztálykiránduláson részt vevő iskolások, családok, turistacsoportok, baráti társaságok töltenek el tartalmas, tanulásra, elmélyülésre, kikapcsolódásra alkalmas órákat az apátság ódon falai között.  A falak között, ahol mintha megállt volna az idő: az ajtón belépve a külvilág zajai, gondjai elcsitulnak, csak a mély csend, a béke, a határtalan nyugalom érzése marad. A boltívek, az oszlopfők, a padsorok rendje harmóniát és rendezettséget sugall, a hatalmas, lenyűgöző terek méltósággal hirdetik a hit, a szellem, az emberi tudás és akarat erejét.

Szolgáltatásainkkal igyekszünk még teljesebbé tenni az élményt: az apátságról, a szerzetesrendről szóló kisfilm, az idegenvezetés, az iskolás csoportok számára szóló programjaink, az apátságban megrendezésre kerülő színvonalas kulturális programok mind hozzájárulnak ahhoz, hogy az idelátogató megismerhesse, felfedezhesse templomunk értékeit – olyan ismereteket szerezhessen róla, ami valóban maradandó élménnyé teszi számára a látogatást.

Felkészülten várjuk a külföldről érkező turistákat is: a kisfilm és az idegenvezetés is több nyelven igénybe vehető.

Apátságunk nemcsak múzeum, hanem élő vallási helyszín is. A Húsvét és a Mária Búcsú közötti időszakban kéthetente itt kerül a szentmise megrendezésre, emellett gyönyörű esküvőknek is helyet ad: az ország minden részéről érkeznek hozzánk azok az ifjú párok, akik itt szeretnék összekötni az életüket.

A Bélapátfalvai Ciszterci Apátság az a templom, amit mindenkinek látnia kell legalább egyszer az életben. Örömmel tapasztaljuk azonban, hogy sokan már évről-évre visszatérő vendégként látogatnak el hozzánk. Reméljük, nemsokára önöket is közöttük üdvözölhetjük majd.

Szeretettel várjuk a látogatásukat.

Facebookon elérhetőségünk:

https://www.facebook.com/belapatfalvaiapatsag/