A projektről

Vallási örökség bemutatása a Bélapátfalvai Ciszterci Apátságnál

Az Apátság az 1100 éves magyar történelem egyik legrégebbről fennmaradt épített emléke. Mint vallási-kultúrtörténeti emlékhely megőrzése kötelező feladatunk,  bemutatása, megismertetése a ma élő nemzedék számára pedig kötelezettségünk.

Ennek fontosságát szem előtt tartva Bélapátfalva Város Önkormányzata pályázatot nyújtott be az Észak-Magyarországi Regionális Operatív Program, Turisztikai attrakciók és szolgáltatások fejlesztése pályázati kiírásra. A fejlesztés 99.504.465 Ft vissza nem térítendő támogatásban részesült.

A fejlesztés elemei:

  • Az apátsági kisházban kiállításra kerültek az elmúlt 300 évből származó, ásatások során előkerült leletek, kövek.
  • Kialakításra került egy interaktív bemutatóterem, ahol az apátságról és a ciszterci rendről szóló kisfilm kerül bemutatásra.
  • Az apátsági tárlatvezetéshez 5 nyelvű, fejhallgatós ismeretterjesztő hanganyag készült a turistáknak, melyben információt kaphatnak az apátság látnivalóiról.
  • Kialakítottunk egy kegytárgyboltot, valamint helyet biztosítottunk a helyben megtermelt termékek, áruk bemutatásához és megvásárlásához.
  • A fák között kialakított kanyargó sétányon juthatunk el a temető melletti parkolótól az apátságig, amely testet-lelket üdítő élmény mind a felnőttek, mind a gyermekek számára.
  • Beszerzésre került egy speciális mobilszínpad, megfelelő hangosító berendezéssel, amely az apátság mellett kerül felállításra. Évente legalább 6-8 alkalommal garantált művészeti program kerül megrendezésre.
  • A személygépkocsik és autóbuszok számára parkoló létesült.

A projekt célja a térségbe és az Apátságba látogatók számának növelése, valamint 3,5 fő részére munkahely teremtése. A projekt által közvetlenül indukált többletárbevétel 7,6-11,3 millió Ft évente, amely a vallási turizmus fejlesztése típusú beruházásoknál alkalmas arra, hogy a fenntartást önállóan biztosítsa. Multiplikátor hatásként a szálláshely igénybevétel, étkezési s helyi termék vásárlásával várhatóan további 15-20 millió Ft évenkénti többlet árbevételt, illetve további 2-3 fő többletalkalmazott felvételét indukálja.

Kedvezményezett neve: Bélapátfalva Város Önkormányzata
A projekt címe: Vallási Örökség bemutatása a Bélapátfalvi Apátságnál
Szerződött támogatás összege: 99.504.465 Ft
A támogatás mértéke (%-ban): 100%
Tervezett befejezési dátuma: 2015. április 30.
A projekt azonosító száma: ÉMOP-2.1.1/B-12-2012-0036

2020